2015-03-26 20:46 autor: milesek943
2 187 odsłon
Witam,
prowadzę działalność gospodarczą - małą gastronomię. Zakupiłem niedawno przyczepę gastronomiczną z zamiarem sprzedaży fast-food, napojów itp. na festynach organizowanych w okolicznych gminach.
Dzwoniąc do poszczególnych gmin usłyszałem odpowiedzi typu: "mamy już swoich". Czy nie kłóci się to z zasadą wolnej konkurencji? Czy można cokolwiek zrobić w tej sytuacji?
Pozdrawiam
Dodano 2013-01-03 11:59 przez malenaiwicka
Witam, chciałabym zapytać jaką mam wybrać najkorzystniejszą formę opodatkowania do założenia baru-restauracji?
Dodano 2015-03-03 12:36 przez ww.karolinaa
Dzień dobry,za kilka miesięcy otwieram małą działalność gastronomiczną. W związku z tym, ze będzie to mała firma, póki co nie chcę być VAT-owcem. Wiem jednak, że do sprzedaży przygotowywanych na miejscu potraw, czy sprzedawanej kawy i herbaty muszę doliczyć VAT. W jakiej wysokości, gdzie mogę znale...
Dodano 2013-10-17 12:24 przez chaci
Od nowego roku zmienia się prawo handlowe w naszym mieście. Wybudowali nowe targowisko miejskie, a ja wynajmuję lokal na gastronomię oraz prowadzę sprzedaż tekstylną na zewnątrz budynku dzierżawiąc ziemię od spółdzielni.
Moje pytanie: czy mogą mi zabronić handlu na zewnątrz budynku stanowiacej część...
Dodano 2021-09-29 13:36 przez Maczak
Dzień dobryProwadzę jednoosobową działalność gospodarczą w gastronomii i jest to działalność sezonowa. Jestem płatnikiem podatku VAT, a podatek dochodowy płacę liniowy. Chciałbym zająć się również sprzedażą outletową ubrań w sklepie stacjonarnym jak i internetowym i moje pytanie jest następujące: cz...
Dodano 2015-02-24 22:49 przez gastroczeslaw
Od trzech lat prowadzę restaurację w sezonie letnim i do tej pory odprowadzałem zryczałtowany podatek. Moje przychody były na granicy przejścia na podatek VAT. W tym roku zastanawiam się nad wprowadzeniem do sprzedaży napojów alkoholowych, co automatycznie wiąże się z przejściem na VAT.Czy kwota odp...
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
Po przeprowadzonej kontroli naczelnik urzędu celno-skarbowego stwierdził, że firma zaniżyła stosowane w swej działalności stawki opodatkowania i określił jej zobowiązanie w VAT. Firma będąca franczyzobiorcą tłumaczyła, że stosowała ...
W wyroku z dnia 22 kwietnia 2021 r. w sprawie C-703/19 Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej zajął się tematem stosowania odpowiedniej stawki VAT w przypadku różnych schematów gastronomicznych. Sprawa została skierowana do TSUE przez ...
Franczyzobiorca sieci McDonald’s prowadzi sprzedaż gotowych posiłków i dań oferowanych do spożycia w lokalu lub na wynos, np. w okienku zewnętrznym do zakupu typu „drive-thru”. W 2016 r. organ skarbowy uznał, że cała działalność ...
Gotowe posiłki i dania korzystają zasadniczo z 5% preferencyjnej stawki VAT. Dlatego też przedsiębiorcy z branży gastronomicznej (restauratorzy, właściciele barów) taką stawkę przez lata doliczali do ceny sprzedawanych posiłków. Co ...
2024-10-01 19:13
2024-05-16 12:20