2012-02-26 22:30 autor: wesoly136
5 947 odsłon
Witam,
Planuję w sezonie otworzyć małą gastronomię, a mianowicie sprzedać waty cukrowej. W związku z tym mam pytania:
1. Jak wyglądałoby rozliczenie w przypadku karty podatkowej? ( z tabelki na 2012 rok wynika, że była by to kwota 386-541 pln)
2. Jeżeli mój pracownik byłby zatrudniony na umowa-zlecenie to mógłbym wpisać mu dowolną kwotę( oczywiście za jego zgodą), nawet komicznie małą, żeby odprowadzać jak najmniejszy podatek?
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.
2012-02-28 17:13 autor odpowiedzi: eGospodarka.pl - Dział Podatkowy
1. Wartość podatku w formie karty podatkowej określi Panu urząd skarbowy.
2. Na umowie zgodnie z prawem należy podawać kwoty rzeczywiste!
Podatki nie są skomplikowane. Niezrozumiałe są jedynie działania i "myśli" osób je tworzących.
2012-02-28 22:06 autor odpowiedzi: Marcin Siedlecki
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.