2013-11-05 17:46 autor: ElkaKk
6 864 odsłon
Witam serdecznie,
chciałabym dołożyć nową usługę do prowadzonej już działalności - pokazy kulinarne. Mam jednak dylemat, jakie to będzie PKD i czy będzie możliwość abym mogła się rozliczać poprzez ryczałt oraz jaki procent ryczałtu będzie odpowiedni? Dodam, że pokazy te wykonywałabym jako podwykonawca firm organizujących przyjęcia.
Proszę o odpowiedź.
Dodano 2013-10-18 14:35 przez uniformir
Witam,
moja żona szyje odzież roboczą, sprzedaje ją bezpośrednio klientom. Szycie jest z materiału mojej żony, jest również podwykonawcą większej firmy i tu szyje z materiału powierzonego.
Co w takim wypadku można traktować jako usługę z 8,5% podatku, a co jako produkcję z 5% podatku? Jak powinna by...
Dodano 2014-02-15 14:04 przez Zgredek
Witam,
jakie warunki trzeba spełnić, by samemu się rozliczać? Czy trzeba jakoś to zapisywać? W jaki sposób obliczyłem podatek, zbierać rachunki?
Jestem na własnej działalności i mam tylko 1 rachunek miesięcznie, więc jestem w stanie sam obliczyć podatek, tylko chciałbym zrobić to poprawnie.
Czy mógł...
Dodano 2013-11-03 23:43 przez Karolka
Witam,
11.10 założyłam działalność gospodarczą (usługi - 8,5%). Do tego czasu zatrudniona byłam na umowę o pracę. Pierwszy rachunek zostanie wystawiony w listopadzie za usługi wykonane w październiku. Załóżmy, że przychód za październik wyniósł 5000 zł.
Do 10.11 zobowiązana jestem do zapłaty składek...
Dodano 2013-10-17 12:24 przez Bambus2000
Pracuję na etacie i planuję rozpocząć dodatkowo działalność gospodarcza.
Z podatków z etatu rozliczam się w miejscowości „A”. Miejsce zamieszkania to także miejscowość „A”. Działalność będzie prowadzona w miejscowości „B”. Dokumenty księgowe itp. będę chciał trzymać w domu czyli w miejscu zamieszkan...
Dodano 2013-10-20 13:55 przez 1983kamila
Założyłam działalność 26.08.2013 r. Płacę pełny ZUS, a we wrześniu płaciłam ZUS za sierpień, czyli obliczony za te kilka dni. Jaki jest wzór obliczenia podatku na ryczałcie 3% za miesiąc wrzesień?
Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.
Okres wakacyjny to czas podróży oraz zwiększonych obrotów w branży gastronomicznej. Wielu restauratorów ulega tutaj pokusi zaniżania swoich przychodów aby nie dzielić się z fiskusem. Zamiast paragonów fiskalnych wydawane są inne ...
Dla wielu przedsiębiorców ryczałt od przychodów ewidencjonowanych to atrakcyjna opcja rozliczeń z fiskusem, szczególnie z uwagi na niższą stawkę opodatkowania. Jest jednak spora różnica pomiędzy najniższą (2 proc.) a najwyższą ...
Z jednej strony zmiana bardzo oczekiwana i oceniana przez przedsiębiorców pozytywnie, ale z drugiej pojawiają się pewne wątpliwości czy nie doprowadzona do skali minimum w kontekście potrzeb szerokiej grupy przedsiębiorców - przyznają ...
Przedsiębiorcy przed zakończeniem roku podatkowego muszą wykonać wiele różnych czynności, takich jak sporządzenie inwentaryzacji czy weryfikacja ujęcia wszystkich wydatków w działalności gospodarczej. Przygotowana roczna dokumentacja ...